Asfalt shingles leggen

Asfalt shingles leggen

Voor een dakje van een optrekje met dat van een niet al te zware constructie gemaakt is zoals een voliere, fietsenstalling of blokhut kan je prima met een dakbedekking van shingles volstaan. De lichte shingles zijn gemakkelijker aan te brengen dan dakpannen en bovendien veel goedkoper.

De voorbereiding
Shingles plak je op een vlakke ondergrond, elke soort watervaste underlayment volstaat hiervoor. Om optimale waterdichtheid te garanderen moet de dakbedekking aan de randen extra worden vastgezet met bitumenlijm of een dakreparatiepasta. Je snijdt ze het best op maat met een haakmes en wil je dat ze makkelijker loslaten van elkaar buig dan de verpakking een paar keer heen en weer voordat je hem openmaakt.

Het aanbrengen van de shingles
Teken vanuit de nok de afstanden af waar het diepste punt van de inkepingen op de single moeten komen. Zo heb je altijd de juiste afstand te pakken en voorkomt scheef werken. Begin vervolgens aan de onderrand van het dakbeschot en leg de eerste strip met de lamellen naar de nok wijzend. Dit heet de ‘voetshingle’ en deze spijker je vast met 6 asfaltnagels. Pas daarbij op dat je de nagelkoppen niet door het zachte materiaal slaat.

De volgende rijen shingles leg je met de lamellen naar beneden en steeds met het uiterste punt van de inkeping op je afgetekende lijn. Nagel ze steeds 2,5 cm boven de inkeping vast op het dak. Zo nagel je telkens door 2 lagen bitumen heen en dekt de derde laag mooi de nagelkoppen af. Verspring elke rij zodat je een mooi halfsteens verband krijgt. Bedek tenslotte de nok met losgeknipte stukken. Leg deze ook dakpansgewijs over elkaar en begin daarmee aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Vergeet niet de randen vast te plakken.