Blackwashen houten vloer

Blackwashen houten vloer

Blackwashen houten vloer
Whitewashen is iets wat we allemaal wel kennen maar in principe kan je met iedere gewenste kleur een washeffect maken. Wanneer je interieur bestaat uit donkerdere meubelen of je voorkeur uitgaat naar een meer sprekende vloer is zal je voorkeur meer uitgaan naar blackwash. Blackwashen, of elke willekeurig ander kleur, is iets wat je heel gemakkelijk zelf kan doen. Oefen voordat je begint eerst op een stuk hout om een beetje gevoel met de materialen te krijgen zodat je later geen vlekken op je vloer maakt.

Voorbereiding van het ‘washen’
Om een goede hechting van de verf te bewerkstelligen schuur je eerst de vloer volledig blank. Begin met een grove korrel. Spray de planken in met een beetje water zodat alle houtvezels zich oprichten en schuur ze dan nogmaals met fijn schuurpapier. Maak de vloer stofvrij en maak je washmengsel. Verdun hiervoor 1 deel acrylverf op waterbasis met 3 delen water. Met een sponsje of een doek, wel handschoenen aantrekken, wrijf je met de nerf mee de kleur in het hout.

Goed inwashresultaat
Werk plank voor plank en maak deze in een keer af. Wanneer je halverwege stopt en later weer verder gaat blijf je dat altijd zien. Nadat de verf enige minuten in heeft kunnen trekken veeg je het nog natte hout af met een schone doek. Is het resultaat naar je zin laat je de vloer drogen. Vindt je de kleur te licht zet je er nog een washlaag overheen.

Omdat na het drogen opnieuw alle houtvezeltjes omhoog zijn gekomen schuur je de vloer nogmaals lichtjes op. We adviseren je dat met de hand te doen omdat je met een machine heel snel teveel wegschuurt waardoor er vlekken in je blackwash komen. Werk tot slot de vloer af met een beschermende parket- of waslaag.