Natuurstenen buitendorpel zetten

Natuurstenen buitendorpel zetten

De bedoeling van een buitendorpel is dat het water op een juiste manier uit de deur- of raamopening afgevoerd wordt. Zeker voor onder buitendeuren is het zaak een stevige massieve materiaalsoort te gebruiken zoals hardhout, natuursteen, beton, metaal of een stevige kunststofsoort. Dorpels onder raamkozijnen worden minder belast en mogen lichter van uitvoering zijn.

Een veel gebruikt materiaal voor drempels is arduin, ook wel blauwsteen genoemd. Bij de steenhandel kan je een natuurstenen dorpel op maat laten maken. Let er daarbij op dat er ook een watergleuf aan de onderkant gefreesd wordt.

Werkwijze
Indien er een loze ruimte onder het kozijn zit van bijvoorbeeld een spouw maak je deze dicht met een plankje of enkele stenen. Maak heen mortel van cement, rijnzand, wit zand en water. Je kan ook een kant en klare mix gebruiken. Breng een laagje mortel in de beschikbare ruimte aan en leg daarop een ruim gesneden stuk dampwerende folie. De folie fungeert als waterkering zodat er geen water de spouwruimte in kan lopen. Breng hierop opnieuw een laag mortel aan.

Leg de dorpel op het mortelbed en laat hem enigszins naar buiten aflopen zodat er later geen water op kan blijven staan. Stel hem af met enkele keggetjes die je in de mortel kan laten zitten. Vouw de zijkanten van de folie langs de dorpel omhoog en snij ze net onder de bovenrand van de dorpel af. Zodra het mortelbed uitgehard is voeg je de dorpel langs de onder- en zijkant af. Wanneer alles volkomen droog is en de kozijnen geverfd zijn werk je de naden tussen kozijn en dorpel met een siliconenkit af. Tip: Om uitgebeten vlekken op natuursteen te voorkomen maak je dorpel eerst vochtig en haal je gemorste cementklodders direct met een natte doek weg.