Constructietips voor het aanleggen van vloerverwarming

Constructietips voor het aanleggen van vloerverwarming

Hout is een natuurproduct en opgebouwd uit vezels en zal in reactie op de luchtvochtigheid krimpen of zwellen. Hout dat door een vloerverwarming wordt opgewarmd zal dus krimpen zodra je het systeem gaan gebruiken en buiten het stookseizoen weer enigszins uitzetten. In combinatie met vloerverwarming kies je daarom het beste voor multiplanken in plaats van massief houten vloerdelen of parket.

Vaak staan we er niet bij stil maar ook beton, steen en gebakken tegels zijn onderhevig aan werking ten gevolge van schommelingen in het vochtgehalte. Cementmengsels en zachte natuursteen scheuren wanneer ze te snel indrogen en ook zullen door te snelle opwarming tegels knappen en voegwerk loslaten.

Voorkom schade door vloerverwarming

  • Gebruik flexibele gietmortels en tegellijmen. Deze vangen de werking van het materiaal op en voorkomen scheurvorming en verpulvering.
  • Verwerk in de stort- of gietvloer bewapening of gebruik een cement waar een verstevigende vezel doorheen verwerkt zit.
  • Leg de vloerlagen niet klem tussen de muren, hou een flexibele voeg of verwerk randisolatie.

Beperk je stookkosten

  • Leg op een houten vloer waarop vloerverwarming komt te liggen isolatieplaten of zwaluwstaartplaten. In deze platen zitten sleuven die de warmtestraling gelijkmatig verdelen.
  • Warme lucht stijgt, dat is bekend, maar een vloer met vloerverwarming die aan de onderzijde niet ge├»soleerd is zal ook zijn warmte naar onderen afgeven. Het is daarom heel belangrijk dat je onder je bevestigingspunten, dat kan een betonlaag of een houten vloer zijn, een isolatielaag aanbrengt.
  • Naast de normale thermostaat is het aan te raden een zelfregulerende vloerverwarming aan te leggen. Dit is een systeem wat voorzien is van een weersafhankelijke thermostaat. Zodra de zon op de vloer valt zal het systeem hierop reageren wat energie- en kostenbesparende gevolgen met zich meebrengt.