Dakkapel plaatsen

Dakkapel plaatsen

Een dakkapel op de zolder betekent een behoorlijke verhoging van het wooncomfort. Er komt meer sta- en loopruimte en door de verticale ramen meer lichtopbrengst. Er zijn twee manieren om een dakkapel op het dak te zetten. Traditioneel laten bouwen of een kant en klare prefab dakkapel in één dag op het dak laten plaatsen.

Traditionele dakkapel
Deze wordt ter plaatse op het dak in elkaar gezet en de bouw ervan neemt enkele dagen tot een week in beslag. In een uitsparing in het dak worden de balken van de opzetconstructie aan de dakbalken vastgemaakt. Voor de zijwangen en de boeiboorden worden houten rabatdelen, trespa- of zinken platen, daksingels of hoogwaardige kunststof schroten gebruikt. Kozijnen kunnen van hout of kunststof zijn. Vanwege de moeilijkheidsgraad van het onderhoud van een dakkapel echter zien we dat er bij de bouw van dakkapellen steeds meer gekozen worden voor onderhoudsvrije bouwproducten.

Prefab dakkapel
Prefab dakkapellen worden in de fabriek op maat gemaakt en in een keer geplaatst. Als eerste wordt vroeg op de dag de uitsparing in het dak gemaakt waarna vervolgens met een kraan de kant en klare koekoek op zijn plaats wordt gezet. Tegen het einde van de middag is met het afwerken van de zijkanten, de regenafvoer en het afvoeren van het sloopmateriaal het gehele karwei achter de rug.

Binnenafwerking dakkapel
Bij het aanvragen van een offerte voor het plaatsten van een dakkapel bestaat de mogelijkheid de binnenafwerking er wel of niet in op te nemen. Indien de dakkapel een onderdeel is van een grootscheepse verbouwing doet men er verstandiger aan de binnenzijde niet af te laten werken en dit op een geschikter tijdstip te (laten) doen.