Douchezuil maken

Douchezuil maken

Douchezuil maken
In onze badkamers zit de douche negen van de tien keer tegen de muur. Wanneer je de badkamer onder een schuin dak wil maken of een flink aantal vierkante meters tot je beschikking hebt kan een op zichzelf staande douchezuil voor een verrassend effect zorgen. Bij het maken van een douchezuil hou je hier het best al rekening mee voordat je de vloer gaat leggen. De hieronder beschreven manier kan je ook gebruiken om een douchekolom bij het zwembad of op een dakterras maken.

Plaatsen van de zuil
Bepaal de plaats waar de de zuil komen gaat en leg je leidingwerk er naartoe aan. Voor extra stevigheid kan je nu al een balk in de vloer verwerken waar je de zuil later op vastzet.

Maak een frame van vuren balken of aluminium profiel en veranker deze aan de vloer of het ingewerkte framestuk. Maak de zuil aan drie zijden dicht met underlayment. Boor met een speedboor gaten voor de kraanaansluiting en trek de leidingen door. Hou met het plaatsen van de kraan er rekening mee dat je ruimte overlaat ter dikte van een gipsplaat plus afwerklaag. Maak de zuil dicht met het vierde stuk underlayment. Bekleed de zuil met watervaste gipsplaten en werk de naden en randen af met kimband en-pasta.

Afwerken van de douchekolom
Laat het geheel goed drogen en breng een laag voorstrijk aan op het gips. De zuil kan nu afgewerkt worden met tegels, mozaïek, glasstenen of spuitgrind. Voor buiten niet noodzakelijk maar voor binnen is het wel zo fijn als je de douchezuil completeert met een ronde glazen douchewand. Je maakt de zuil echt apart door hem ook aan de achterkant te benutten. Denk hierbij aan een wandvullende spiegel of een zelfontworpen badkamermeubel op maat van de douchezuil.