Draaikiepramen

Draaikiepramen

Onderhoud draaikiepraam
Wie kent het niet? Draaikiepramen die op den duur niet echt meer schijnen te willen. De hendel begint stroef te gaan en tijdens het gebruik ervan komen er vreemde kraakgeluiden uit het mechanisme. Grote kans dat het sluitwerk vervuild of uitgedroogd is. Je lost dit op door er een beetje vetvrij smeermiddel in te spuiten. Spuit op alle bewegende delen en ook op de sluitplaatjes en -nokken. Geen smeerolie gebruiken want dit houdt vuil vast waardoor de sluitweerstand vergroot en dat was wat nou net wat we wilden voorkomen. Sluit nu het raam en draai de kruk een paar keer op en neer totdat alles soepel functioneert.

Afstellen draaikiepraam
Hou je ondanks periodiek schoonmaken en smeren toch nog last van een raam dat niet lekker werkt kan dat ook als reden hebben dat het draaikiepmechanisme niet goed is afgesteld of verlopen is. Bij de meeste modellen zijn de sluitnokken op het raam, óf de sluitplaatjes óf sluitkommen op het kozijn verstelbaar. Bij sommige merken zitten de stelschroeven echter op op de zijscharnieren. Hiermee kan je zowel de hoogte als de verticale positie van het raam afstellen.

Defect draaikiepraam
Indien er geen spectaculaire verzakkingen van het pand of hardhandig gebruik van het draaikiepraam zich voordoen is negen van de tien keer vuilophoping de oorzaak van een defect. Het hang- en sluitwerk van draaikiepramen is per merk verschillend en om die reden niet in de reguliere bouwmarkt te verkrijgen. Voor vervanging kan je alleen terecht bij de merkdealer. Indien het een oud model betreft ben je misschien zelfs nat aan een compleet nieuw raam. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval.

Om problemen met je draaikiepramen voor te zijn hou je het best de mechanismen periodiek schoon en voorziet ze eens per jaar van een beetje vetvrij smeermiddel.