Dubbel glas zetten

Dubbel glas zetten

Dubbel glas heeft als doel de binnenzijde van een gebouw beter af te schermen tegen weersinvloeden en geluid als dat enkel glas dat doet. Om optimaal te profiteren van de voordelen van een dubbele ruit is het zaak dat de sponning niet kan gaan rotten door direct contact met de ruit én dat de ruimte tussen raam en kozijn niet zo groot is dat de wind vrij spel heeft.

Kunststof kozijnen behoeven, afgezien van een schoonmaakbeurt, geen voorbehandeling maar houten of metalen kozijnen waarin we dubbel glas gaan plaatsen moeten eerst goed in de primer of grondverf gezet worden. Een goede onderlaag bevordert de hechting van de randverbindingen en gaat toekomstige aantasting door water of zuren uit de kit tegen.

Plaatsen van de ruit
De ruit is op maat geleverd, de sponning is schoon en droog en de glaslatjes liggen ook op maat gezaagd klaar. Plak in de sponning, aan de neuslat en de glaslatjes een zelfklevende schuimband, ook wel PE band of celband genoemd. Ten behoeve van ventilatie tussen ruit en sponning en tegen uitzakken van de ruit zet je hem altijd op speciale wigvormige kunststof ruitblokjes. Om het raam te centreren kan je de blokjes ook langs de zijkanten en bovenkant gebruiken.

Plak nu de glaslatjes langs de naden. Bij houten kozijn zet je de latjes nog eens extra vast met enkele kleine spijkertjes. Omdat de neuslat als waterdorpel fungeert hou je deze zwevend door hem op rubberen neopreen blokjes te plakken. Zet de neuslat vast met schroeven die je door de neopreen blokjes draait. Als laatste werk je de naden af met een overschilderbare kit.