Hoe financier je een grote verbouwing?

Hoe financier je een grote verbouwing?

Wanneer je een huis gaat verbouwen is natuurlijk altijd de grote hamvraag: hoe ga je het financieren? Wanneer een woning een grote verbouwing ondergaat heeft dat positieve invloed op de verkoopwaarde van het pand. Daar op de meeste huizen in Nederland nog een hypothecaire schuld rust is een overweging om geld te lenen uit de bestaande woonlast vaak makkelijk te regelen.

Garantie Waarborgfonds
Met de NHG kunnen kosten van woningverbetering of een verbouwing gefinancierd worden. Indien je in de hypotheekconstructie een verhoogde inschrijving heeft laten opnemen kan je uit die pot een zogenaamde onderhandse opname doen. De andere mogelijkheid is om er een tweede hypotheek bij af te sluiten. Indien de verbouwing wél voldoet aan de eisen van de NHG maar je bestaande hypothecaire lening niet, is het zelfs soms mogelijk deze om te laten zetten naar één met NHG. Zo kan je toch van de voordelen profiteren die de NHG biedt.

Overheid stimuleert tot verbouwen
Wanneer de verbouwing de woning energiebesparender maken bestaat er de mogelijk om subsidie van van het rijk, de provincie of je gemeente te krijgen. Het best raadpleeg je van te voren de energiesubsidiewijzer en ga je even langs bij je gemeente welke subsidieregelingen zij hanteren. Niet elke gemeente werkt namelijk met dezelfde regelingen.

Kredietopening of persoonlijke lening
Heb je eerder een krediet, met je huis als onderpand, geopend voor onbepaalde duur maar dit inmiddels afgelost kan je altijd hier weer uit opnemen. Echter niet meer dan het bedrag dat je al hebt terugbetaald.
Als laatste kan je overwegen een persoonlijke lening af te sluiten. De rentepercentages bij sommige banken tonen anno 2013 aan dat ook een persoonlijke lening helemaal zo gek niet is.