Frans balkon

Frans balkon

Frans balkon
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op een bovenverdieping geen toestemming van de gemeente krijgt om een volledig balkon te plaatsen. Voor een Frans balkon wordt er eerder toestemming verleent. Om toch het ruimtelijke buitengevoel van een balkon te creëren is zo’n Frans balkon een leuk alternatief. Door de ramen die tot aan de vloer komen valt in de winter de zon lekker vol de kamer binnen. Daarnaast zit je met warm weer voor de open deuren tevens een soort van buiten.

Plaatsbepaling Frans balkon
De plaatsbepaling voor een Frans balkon is heel belangrijk. Niet alle ramen zijn geschikt om omgebouwd te worden tot een openslaande deur. De doorsnee balkondeur is uitgevoerd als enkele deur en heeft vaak alleen een doorloopfunctie. Voor de opslaande deuren van een Frans balkon wil je graag ook kunnen zitten. De indeling van de ruimte moet daarom mogelijkheden bieden aan een ‘zitje’ voor het raam.

Constructie en veiligheid
Wanneer je een bestaand raam vervangt door een openslaande deur krijg je niet te maken met een constructieve wijziging van de woning. Je gebruikt dezelfde latei als die van het raam en de onderkant van een venster heeft toch geen dragende functie. In principe vergroot je alleen het raamkozijn naar beneden toe. Op vloerhoogte breng je aan de buitenkant een natuurstenen vensterbank aan. Deze dient als waterkering maar je hebt meteen een randje voor tuindecoraties.

Om niet per ongeluk naar buiten te kunnen stappen wanneer de deuren open staan heeft elk Frans balkon een smeedijzeren hekwerk van een 90 cm hoogte. Dit maakt het geheel gelijk helemaal af en ook het hek kan je opleuken met bloembakken. Balustrades voor Franse balkons zijn kant en klaar te verkrijgen en bevestig je eenvoudig met vijf chemische ankers aan de muur.