Gazononderhoud het jaar rond

Gazononderhoud het jaar rond

Gazononderhoud het jaar rond
Het gras hoeft niet altijd groener bij de buren te zijn. Door in de juiste periode het juiste onderhoud te plegen kan ook jouw gazon er groen en glad als een biljartlaken bijliggen.

Januari, februari, maart
Tijdens de wintermaanden is je grasveld in rust en heb je er bijna geen omkijken naar. Doe een pH test en strooi eventueel kalk of turfstrooisel. Mocht het gras in maart al lekker gaan groeien kan je beginnen met maaien. Steek de graskanten een keer goed af.

April, mei, juni
Zodra eenmaal april heeft aangevangen bemest en verticuteer je het gazon zodat het gras de hele zomer goed kan blijven groeien. Vanaf mei zal je zeker elke week moeten gaan maaien en zodra de temperatuur boven de 15┬░C blijft kan je een eerste maal spuiten tegen onkruid. In juni zit het gras volop in zijn groeiperiode. Indien nodig kan je nu ook kale plekken inzaaien.

Juli, augustus, september
Met juli is het echte maaiseizoen begonnen. Zeker elke week een maaibeurt is een must. Ook heeft het gras in deze maanden extra water nodig. Bevloei het gazon om de paar dagen, met voorkeur in de avonduren. Ditzelfde schema volg je ook in augustus waarna je in september het gazon voor een tweede maal bemest. Geef de graskanten nog een keer een goede beurt en herstel wederom eventuele kale plekken.

Oktober, november, december
In het najaar is het misschien nog nodig enkele keren te maaien en verder kan je toe met het gazon bladvrij te houden. Rottende bladeren en takjes die gaan schimmelen kunnen aanleiding geven tot ziektes. Mocht er water op het grasveld blijven staan prik dan gaten zodat het weg kan zakken. Probeer in de winter zo min mogelijk op het gras te lopen.