Gereedschapskast maken

Gereedschapskast maken

Gereedschapskast maken
De meesten van ons beginnen, als we op onszelf gaan wonen, netjes met het gereedschap in een kist op te bergen. Vaak wordt die na verloop van jaren te klein en komt alles her en der verspreid over dozen en kratten te liggen. Herkenbaar? Het liefst zou je alles overzichtelijk in een kast hebben hangen. Omdat kant-en-klare gereedschapskasten niet altijd precies je maat zijn rest je niets anders dan hem zelf te maken.

Hiervoor maak je eerste een tekening hoe je hem hebben wil en koop je het benodigde materiaal. Dat hoeft helemaal geen duur MDF te zijn, een grove houtvezelplaat volstaat prima. Bovendien is vezelplaat gemakkelijker te verwerken ook. Wil je de kast een toch een professionele uitstraling geven werk je hem af met hamerslagverf. Van binnen dezelfde kleur als de sorteerbakken bijvoorbeeld en van buiten iets donkerder.

Het zagen en de montage
Het is handig wanneer je onder de kast een schap hebt waar je een en ander op kan leggen. Zaag daarom de zijwanden van de gereedschapskast L-vormig. De rug van de L bepaalt de diepte van het afgesloten deel van de kast en de voet het schap eronder. Voor de stevigheid raden we je aan er ook een achterwand in te zetten ook al zou je later een kant-en-klare kunststof gereedschapswand erin hangen. Vergeet niet dat gereedschap behoorlijk zwaar weegt.

De voorkant van de kast, het lange stuk van de L, werk je af met 2 deurtjes die je ophangt aan 2 pianoscharnieren. Werk ze af met een magneetsluitinkje en een handgreep. Nadat je de kast een kleurtje hebt gegeven kan je hem inrichten. In plaats van een kunststof gereedschapswand kan je ook zelf een paar rijen haken in de achterwand draaien of met een stift je gereedschap aftekenen op de plaats waar het hoort.