Gesprongen waterleiding repareren

Gesprongen waterleiding repareren

Gesprongen waterleiding repareren
Waterleidingen barsten negen van de tien keer doordat het in de leiding aanwezige water bevriest. Dit kan je voorkomen door een stop- en aftapkraan aan te leggen op een laag punt voor het punt waar de leiding naar buiten gaat. Heb je desondanks toch een gesprongen waterleiding geven we hier in het kort aan hoe je hem repareert.

Begin met het afsluiten van de hoofdkraan en laat met de aftapkraan het gehele waterleidingcircuit leeglopen. Heb je al een stopkraan net voor de breuk is het voldoende als je die dichtdraait. Markeer het gescheurde stuk leiding en haal hem los van de muur. Zaag met een ijzerzaag het kapotte stuk er tussenuit.

Vervangen kapotte gedeelte
Zaag, of snij met een pijpensnijder, een stukje nieuwe leiding op maat. Haal met een schuurpapiertje van alle vier de leiding uiteinden eventuele braampjes af. Schuif over de vaste leiding uiteinden een knelkoppeling. Plaats het nieuwe stukje leiding ertussen en draai de beide knelsokken aan met een steeksleutel. Als je goed gedaan hebt zullen de verbindingsstukken niet lekken.

Aftap- en stopkraan aanbrengen
Stel je wilt gelijk een aftap-en stopkraan aanbrengen. Op een laag punt voordat de waterleiding de risicozone ingaat zaag je een stukje leiding weg. Let erop dat een bestaande leiding aan weerszijden een centimeter in de kraan verdwijnt. Zaag dus twee centimeter korter af dan de lengte van de kraan.

Iets waar je bij het aanbrengen van een aftap- en stopkraan wel even op moet letten is de stroomrichting van de kraan. Als het goed is staat er een pijl op de kraan in welke richting het water er door moet lopen. Net als een stukje leiding draai je de knelkoppelingen van de kraan vast en test hem door de waterdruk er op te zetten. Zo nodig nog een klein beetje aandraaien.