Glas snijden

Glas snijden

Glas snijden
Glas snijden is geen klusje dat je tegenwoordig nog vaak tegenkomt. Een nieuw ruitje voor een tuinhuis kan je op maat bij de glashandel halen en in onze huizen zit veelal dubbel glas en ook dat is fabriek-af. Voor hobby of omdat je toevallig net een ruitje hebt staan kan het makkelijk zijn als je weet hoe je glas snijdt. Moeilijk is het in ieder geval niet. Het enige wat je nodig hebt is een glassnijder, geleidestrip, terpentine of snijolie, een paar oude kranten en een glasplaatje natuurlijk.

Heel belangrijk is dat je over een stabiele tafel beschikt op een prettige werkhoogte. Zo kan je over de hele snit die je gaat trekken een gelijkmatige druk uitoefenen. Ook de glassnijder moet schoon zijn en het wieltje mag niet slingeren. Het maakt niet uit of je een snijder hebt met ingebouwde koeling of dat je zelf een beetje terpentine op het glas smeert. Zeker als je niet vaak snijdt voldoet een goedkope glassnijder prima.

Het snijden
Leg de glasplaat op de tafel met kranten, teken je snijlijn af en smeer er wat snijolie of terpentine op. Leg het geleidehulpstuk langs de lijn en ga er in het verlengde voor staan, zo dat je de snit in een keer kan trekken. Hou de glassnijder vast als een schrijfpen en trek, zonder al teveel druk uit te oefenen, de snijder over de lijn. Hou je hand tijdens het snijden in dezelfde stand.

Heb je het goed gedaan zal het glas vervolgens zonder dat je het hoeft te forceren makkelijk breken. Je doet dit langs de tafelrand, met een korte drukuitoefening op het af te breken stuk of door de glassnijder op zijn kant onder het de snit te leggen en het glas met twee vlakke handen door te drukken.