Help! De vijver is lek

Help! De vijver is lek

Help! De vijver is lek
Wanneer je een gat of een scheutje in de vijverfolie hebt ontdekt is er geen man overboord. Kleine scheurtjes en gaatjes zijn met een beetje nauwkeurigheid goed zelf te repareren. Hiervoor zijn er reparatiekits in de handel maar hiermee boek je vaak niet het gewenste resultaat. Bij de kits wordt vaak niet elastische contactlijm geleverd. Dergelijk lijm is niet in staat de rek en krimp door temperatuurschommelingen op te vangen en de bestanddelen in de lijm maken daarnaast de vijverfolie zelf broos.

Voorbereiding
Het best repareer je vijverfolie met Tec 7 of Fix all siliconenkit. Plakt goed, is waterbestendig, elastisch en in zwart verkrijgbaar. Daarnaast heb je een lapstukje vijverfolie nodig dat rondom zo’n 3 cm is dan de beschadiging en ontvetter, bijvoorbeeld Splish wash. Dit is speciale ontvetter voor rubber. Maak de vijver zover leeg als nodig en reinig de folie rondom het gat grondig. Er mogen geen algen, zand of andere vuildeeltjes meer achterblijven. Pas op dat er geen schoonmaakmiddelen in de vijver lopen. Om de folies beter op elkaar te laten plakken ontvet je ook het op maat gesneden lapstukje.

Dichtkitten van het gat
Doordat je de vijver een eind hebt leeggetrokken kan het zijn dat de folie een beetje is gaan plooien. Trek het stuk wat je gaat plakken vlak en spuit een dikke laag siliconen rond het gat. Smeer ook je herstellapje goed in met kit. Druk vervolgens het lapje goed op het gat totdat de kit er aan alle kanten uitkomt. Let erop dat er geen luchtbelletjes in de kit achterblijven. Spuit rondom nog een rand kit en werk deze, met een in een zeepsopje natgemaakte vinger, glad af. Voor de zekerheid laat je de reparatie 24 uur drogen voordat je de vijver weer met water vult.