Hondenhok maken

Hondenhok maken

Hondenhok maken
Klussen in en om het huis bestaat niet alleen altijd alleen maar uit vervelende karweitjes. Iets maken waar je later met voldoening op terugkijkt en waar iets, of iemand, ook nog eens plezier aan heeft geeft minstens net zoveel voldoening. Het maken van een hondenhok is niet moeilijk, het is leuk werk en je hond zal je er dankbaar voor zijn. Je maakt hem van geïmpregneerde blokhutprofielen, een paar balkjes en rabatdelen. Het dak bestaat uit stukjes willekeurig plaatwerk en een pakje dakshingles.

De voor- en de achterkant
Voor een hondenhok voor een middenmaat hond zaag je 16 profielplanken af op een breedte van 80 cm. Klop er 2×8 stuks met een hamer aan elkaar. Je hebt nu een voor en een achterfront. Teken de schuinte af voor de twee dakhelften en zaag deze met een decoupeerzaag af. Voor het voorfront teken je een boogvormige ingang af vanaf de 2e tot de 6e plank. De onderste plank betrek je niet bij de ingang. Voor een stevig geheel verbind je bij beide fronten de planken met lengtelatjes, waarbij je 2 cm uit de uiteinden blijft. Dit om later de fronten in de hoekbalk te kunnen schuiven.

Zijvanden en het dak
Zaag van een 7×7 cm hoekbalk 4 stukken van 90 cm en zet een merkje op 10 cm van de onderkant. Zaag, ook op 90 cm lengte, 12 profielplanken af, schuif deze tot aan het merkje in de hoekbalk en schroef elke plank met 2 schroeven vast. Verbind nu het geheel door ook de voor- en achterwand in uitsparing in de hoekbalk te schuiven en vast te schroeven. Van wat stukken plaat maak je tenslotte de bodem en het dak. Als laatste bekleed je het dak met de shingles. Voor het mooi kan je de dakranden eventueel afwerken met een geschulpte profiellat.