Houten terras met vlonderplanken

Houten terras met vlonderplanken

Houten terras met vlonderplanken
Als we het over een terras hebben gaan onze gedachten in eerste instantie uit naar stenen of wanneer het een dak betreft geglazuurde tegels. Echter ook houten planken of vlondertegels zijn minimaal net zo decoratief en met veel minder moeite zelf te leggen. Wanneer je bij de aankoop op het FSC keurmerk let ben je er ook van verzekert dat je materiaal hebt dat uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is.

Om kromtrekken van vlondertegels of -planken te voorkomen dient de ondergrond volkomen vlak te zijn. Voor een plat dak is dat gesneden koek maar wanneer je een houten terras op de koude grond gaat leggen moet je eerst 10 cm van de aarden toplaag vervangen door eenzelfde hoeveelheid ophoogzand. Door het zand meng je een beetje cement en trilt de laag vervolgens goed in. De regen zorgt ervoor dat je een keiharde onderlaag krijgt.

Het leggen van de vlonderplanken
Leg om de 90 cm houten onderregels in het zand en geef ze een lengte-afschot van 1 cm per meter. Om later geen last van onkruid tussen de planken door te krijgen dek je het geheel af met worteldoek. Leg haaks op de het onderregelwerk een tweede regelwerk. Hou een tussenruimte aan 40 cm. De regels kunnen dezelfde vlonderplanken zijn als die je als deklaag gaat gebruiken.

Leg de dekplanken haaks op de regels en schroef ze op elke ligger met 2 schroeven vast. Om scheuren in het hout te voorkomen boor je ze het best voor met een iets kleinere boormaat. Boor ook de bovenzijde uit met een verzinkboor zodat de schroefkop netjes in het hout valt. Laat tussen de vlondertegels- en planken een ruimte open van 5 mm. Alhoewel ze verder geen constructieve functie zullen hebben kan je het vlonderterras afwerken met plinten.