Huisalarm installeren

Huisalarm installeren
Huisalarm installeren
Een alarminstallatie in huis aanleggen is in principe helemaal niet zo moeilijk en met een beetje technische aanleg heel goed zelf te doen. Alarmsystemen bestaan uit drie onderdelen:

  • detectors; de ‘ogen’ die elke beweging registreren. Dit kan een bewegingssensor op de muur zijn of een magneetcontact op de bewegende delen van ramen en deuren.
  • centrale; het brein waar je het alarm kunt instellen, aflezen en uitzetten.
  • alarmgever; sirene of lampen die in werking treden bij activatie van de sensoren.

Je kan een apart alarm per verdieping of woon/bedrijfsgedeelte aanleggen. Uitgebreidere systemen bieden vaak de mogelijkheid tot zone-instelling zodat je alles eenvoudig vanuit een centrale bedient.

Plaatsing onderdelen huisalarm
De meest functionele installaties zijn die op een batterij, of accu en met afstandbediening. De centrale plaats je op een gemakkelijk te bereiken plaats, in de hal bij de meest gebruikte toegangsdeur. Hou er rekening mee dat alle gezinsleden het display eenvoudig kunnen bedienen en aflezen. Een montagehoogte van 150 is daarom het meest ideale.

Bewegingsmelders plaats je hoger en enigszins schuin naar beneden gericht. Bevestig ze zo aan de muur dat ze afgewend van de deur en het raam komen te hangen. Vanuit de deur- of raamopening kan de indringer de melder niet dan zien maar de melder hem wel zodra hij binnenstapt. Hou er bij de positionering rekening mee dat de melders niet af kunnen gaan op bewegingen buiten het pand of ‘laaglopende’ huisdieren.

Test alle melders afzonderlijk
Eenmaal alles geïnstalleerd test je alle melders eerst afzonderlijk en daarna pas in combinatie met elkaar. Zo vind je direct een eventuele fout en krijg je een perfect werkend systeem. De tegenwoordige alarmsystemen zijn ook allemaal aan te sluiten op de telefoon. Vaak geldt hierbij een maximum van 4 externe nummers.