Inmeten van een rolgordijn

Inmeten van een rolgordijn

Inmeten van een rolgordijn
Voor het inmeten van een rolgordijn kennen we twee methodes:

  • op de dag
  • in de dag

Op de dag is aan het plafond of tegen de muur en wanneer we de raambekleding tegen het kozijn tussen de muren hangen noemen we dat in de dag. De eerste manier wordt toegepast bij gordijncombinaties waarbij het rolgordijn achter de vitrage en overgordijnen wegvalt of aan bij ramen die tot aan het plafond gaan. In de dag bevestigingen zien we meer bij dakramen en kleine vensters als badkamer- en keukenramen.

Rolgordijn in de dag
De breedte in het kozijn, tussen de muren, bepaald de plaats waar de steunen komen. We noemen dit de penmaat, de totale maat. Muren kunnen altijd een beetje scheef zijn, meet dus op een paar plaatsen en hou de smalste maat aan. Vervolgens meet je de hoogte van de dag. Dit wordt de totale lengte van het rolgordijn inclusief schulprand of onderlat. Hou ook in de gaten of het kozijn over de gehele lengte geen uitsteeksels of andere elementen bevat die de loop van het rolgordijn kunnen belemmeren.

Rolgordijn op de dag
Hierbij kan je een breedtemaat aanhouden die het mooist uitkomt ten opzichte van de grootte van het volledige raam. De hoogte meet je vervolgens vanaf het bevestigingspunt op de muur of tegen het plafond tot aan de onderkant van het kozijn of tot op de vloer. Hou ook hier rekening met de sierrand of verzwaring aan de onderkant van het rolgordijn. De op de verpakking aangegeven maat is altijd de penmaat die ongeveer 4 cm meer bedraagt dan de stofmaat.