Meubelstuk make over

Meubelstuk make over

Meubelstuk make over
Een ladenkastje waarvan je de kleur je niet meer bevalt een tafeltje wat je op de rommelmarkt op de kop heb getikt kan je met een beetje inspanning weer zo goed als nieuw maken. Het maakt daarbij niet uit of het meubelstuk in de verf, beits of olie staat. Houtsoorten zijn natuurlijk wel makkelijker te behandelen dan spaanplaat met beschadigd fineer maar zelfs die zijn te over plakken met gelijksoortig materiaal of een mozaik van tegelscherven.

De voorbereiding
Ongeacht wat voor soort meubelstuk je wilt renoveren en van welk materiaal, je begint altijd met het verwijderen van alle verf- en waslagen. Bij diep ingetrokken beschermlagen zal je misschien twee keer met afbijt erover moeten en reliƫfs uitkrabben met een scherp voorwerp. Was telkens alle afbijt goed van het meubel af zodat verf- en afbijtresten geen kans krijgen zich opnieuw vast te zetten.

Nadat je het hout of MDF goed hebt laten drogen schuur je met een schuurmachine alle laatste verfrestjes en verkleuringen weg. Begin met een middel grove korrel en werk af met fijn schuurpapier. Hoe langer je schuurt des mooier je eindresultaat. Tip van een meubelmaker: Na het schuren maak je met een sponsje het hout nat en laat het drogen. Je zal zien dat er er alsnog een heleboel vezeltjes omhoog komen die je daarna gemakkelijk weg schuurt.

De afwerking
Voor het mooiste effect verdun je de eerste kleurlaag. Ze zal dan niet dekken maar wel in het hout dringen zodat de tweede laag beter pakt. Wil je een wash effect mag de verf wel wat dikker zijn. Je veegt ze immers deels weer weg. Voor een wash kleuring komt het schuren ook niet zo nauw, de nerf-structuur geeft juist extra cachet. Na de eerste kleurlaag weer schuren, ontvetten en verven. Dit herhaal je totdat je het gewenste resultaat hebt gereikt.