Septictank aanleggen

Septictank aanleggen

Septictank aanleggen
Een septictank is een gesloten bezinkput of -vat geschikt voor de afbraak van huishoudelijk afvalwater. Setpicvaten van kunststof zijn kant en klaar te verkrijgen in maten die beginnen bij een bescheiden 1000 liter tot wel 50.000 liter. Mits je de regels van een septictank toepast kan je hem ook zelf maken. Dit kan van gestort beton, metselwerk of op zijn kant geplaatste betonnen rioleringssegmenten zijn. Een voorwaarde is wel dat je er een waterdichte bodem inmaakt. Dit kan zowel van beton, gespannen vijverfolie of hout planken zijn.

Waaraan moet een septictank voldoen
Het belangrijkste in een septictank is dat het vervuilde water niet gelijk van de inlaat naar de uitvoer stroomt. Dit wordt voorkomen door in de tank een aantal schotten te plaatsen waar het water zowel onder- als bovenlangs kan stromen. Op deze manier blijven de zinkende en drijvende stoffen in de tank om afgebroken te worden.

Wanneer je een septictank hebt is het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen uit den boze. Om het biotoop van een nieuwe septictank op gang te helpen kan het soms nodig zijn er een pakje opstartbacteri├źn in te gooien. Het water in de tank dient als voedingsbodem voor een optimale bacteriekweek, ze mag daarom ook nooit droog komen te staan.

De bouw van een septictank
Voor een gezin van 4 personen is een tank van 80 cm breed, 100 cm hoog en 150 cm lang voldoende. De tussenschotten plaats je op 50 cm uit de kopse kanten waarbij je 20 cm doorloopruimte aan de onderzijde en 15 cm van boven houdt. De toevoer van het afvalwater kan zowel in de zijkant als aan de bovenkant aangebracht worden, dat ligt aan de situatie. De uitlaat van het gezuiverde water komt altijd lager te liggen dan de inlaat en is tevens bepalend voor het waterspiegelniveau in de tank.