Serre aanbouwen

Serre aanbouwen

Een serre is een fijne ruimte om in te zitten als het in de tuin net iets te kil is. Je kan de serre bijverwarmen met je CV, heatstrips, een allesbrander of open haard. Voor optimale klimaatbeheersing als je niet thuis bent kan je ook gebruik maken van automatische zonwering die op de omgevingstemperatuur reageert.

De fundering
Een serre is geen zware belasting voor de ondervloer. De fundering hoeft daarom niet zo dik te zijn als voor het huis of je garage. Het is wel zo dat hoe dikker je stenen of betonnen vloer is hoe langer deze de zonnewarmte vasthoudt. De serre kan ook op een balkenframe geplaatst worden. We spreken dan van een hangende constructie. Let bij de bouw van een dergelijke serre er wel op dat er geen koudebrug ontstaat tussen de woning en de aanbouw.

De opbouw
De kozijnen kunnen van aluminium, kunststof of hout worden vervaardigd. De keuze hangt af van de kozijnen die je in de rest van je woning hebt. Qua duurzaamheid en onderhoud doen de grondstoffen met een juiste voorbehandeling niet veel voor elkaar onder. Tip: Wanneer je kiest voor een aluminium serre neem dan geen zink- of loodhoudende aansluitmaterialen. Door de weersomstandigheden laten er kleine deeltjes los die je aluminium doen corroderen.

Het serredak
Hou een minimale dakhelling van 15 graden aan zodat er geen vuil en water op kan blijven liggen. Denk van te voren goed na over het materiaal dat je voor het dak gebruiken gaat. Met een glazen dak verlies je in de winter veel warmte en in de zomer kan het erg warm worden. Je kan dit ondervangen met een interne of externe zonwering of direct voor een dak van de lichtere maar beter isolerende polycarbonaatplaten kiezen.