Tips om zelf te whitewashen

Tips om zelf te whitewashen

Tips om zelf te whitewashen
Whitewash is van origine een heel ouderwetse manier om muren, bomen en voorwerpen te beschermen tegen ongedierte. Insecten mijden liever de witte kleur waarop ze een gemakkelijk doelwit vormen en de kalklaag dicht tevens alle mogelijke schuilplaatsen. Op muren en bomen werd de kalklaag dik gehouden maar op bewerkt hout of rieten stoelzittingen werd voor het gebruiksgemak de overtollige kalk weggeveegd. Zo bleven alleen de kiertjes en nerven gevuld met kalk. Kalken was een onderdeel van de voorjaarsschoonmaak en werd elk jaar opnieuw gedaan.

Tip 1: Ken je ondergrond
Voordat je een oud kastje stript is het goed te weten van wat voor hout het gemaakt is. Houtsoorten met een gesloten vezel zoals larix zullen de whitewash slecht opnemen. Op MDF is whitewash, door de in het materiaal aanwezige lijm, zelfs helemaal niet mogelijk. Canadees vuren en eiken zijn vette houtsoorten en alleen geschikt voor whitewash op basis van bijenwas. Waterdragende verven zullen gelige vlekken gaan vertonen en laten na verloop van tijd los. Oud verweerd hout wat al helemaal uitgedroogd is geeft het mooiste whitewasheffect.

Tip 2: Kies je whitewash
Afhankelijk van de ondergrond en gebruiksintensiteit zijn er 4 soorten whitewash:

  • Kalkwas
  • Kalkpasta
  • Krijtverf
  • Verniswas

Tip 3: Whitewash opbrengen en afwerken
Whitewashproducten breng je op met een niet pluizende doek of een brede platte verfkwast. Werk altijd in de lengterichting van het hout en doe paneel voor paneel zodat je op de grotere vlakken geen overlappingen krijgt. Afhankelijk van de soort whitewash veeg je de overtollige verf direct weg of schuurt ze later op. Van de genoemde producten is alleen de kalkwas een niet verder af te werken eindproduct. Watergedragen whitwashproducten zijn wel met een slijtvaste vernislaag af te werken.