Tuinafscheiding van snoeihout of wilgentenen

Tuinafscheiding van snoeihout of wilgentenen

Tuinafscheiding van snoeihout of wilgentenen
In onze tuin zitten we graag een beetje uit het oog van de buren en het liefst maken we het een beetje gezellig. Het mooiste is om dat ook de afscheiding een natuurlijk uiterlijk te geven. Een haag van coniferen of beuk vergt onderhoud en zuigen heel veel water weg zodat je de randen van je tuin zo goed als niet kan beplanten. Met een tuinafscheiding van wilgentakken heb je van al deze zaken geen last. Een scherm van takken vergt geen onderhoud, neemt weinig ruimte in en kan je eenvoudig zelf plaatsen. Bovendien heb je meteen een insectenhotel en doe je ook de tuinvogels een groot plezier.

Basis van een twijgenscherm
Snoeihout of wilgentenen zijn nooit allemaal even lang en omdat je vaak ook geen stammetjes bij de hand hebt maak je het best eerst een gaaspaneel. Bij de tuincentra en doe-het-zelf markten kan je verzinkte gaaspanelen kopen van 180×180 cm met een maaswijdte van 15 cm, die je eenvoudig aan houten tuinpalen schroeft. Let erop dat je niet al te licht materiaal neemt. Wanneer je de takken gaat vlechten komt er namelijk een behoorlijke spanning op het maaswerk te staan. Kies daarom voor een basisframe wat een draaddikte van minimaal 5mm heeft. Wil je dunne stammetjes vlechten pak je het best betonijzer.

Het vlechten van de twijgen
Je vlecht het gemakkelijkst met pas gesnoeid hout. De nog natte takken zijn buigzamer dan hout wat al een poosje ligt. Je vlechtwerk droogt dan mooi in de vorm zoals jij het gevlochten hebt. Begin met dikkere takken en werk aan het eind de dunne takjes er tussendoor weg. Eenmaal naar je zin kan je het vlechtscherm laten begroeien met een kamperfoelie of een clematis. Deze klimmers staan decoratief en verspreiden tevens een heerlijke bloemengeur.