Tuinmuurtje metselen

Tuinmuurtje metselen

Tuinmuurtje maken
Niet al te hoge tuinmuurtjes geven een speels effect aan de tuin. Je kan er hoogtes mee creëren, de grenzen van een tuinkamer mee aangeven of ze gebruiken rond een vijver. In ons drassige landje is het zaak dat je een tuinmuurtje zo maakt dat hij niet in een jaar of twee gaat verzakken. Dat los je op door hem een funderinkje van een gestabiliseerde stoeptegel te geven.

De hieronder gegeven beschrijving is voor een laag muurtje van enkele tientallen centimeters hoogte en we verlijmen de stenen in plaats van ze traditioneel te metselen. Doordat de stenen daardoor nauwer op elkaar aansluiten hoef je het muurtje niet te voegen.

De basis van het tuinmuurtje
Om te beginnen graaf je een sleuf van zo’n veertig centimeter breed en dertig diep. Maak een mengsel van, één op tien, cement en metselzand en stort hier een gelijkmatige laag van twintig centimeter in de geul. Stamp deze laag stevig aan en leg er een rij stoeptegels op. Veeg ze schoon en zorg dat ze droog zijn wanneer je gaat lijmen.

Het verlijmen van de stenen
Op de stoeptegels breng je twee strepen steenlijm aan, op zodanige afstand dat de beide strepen lijm onder de muurstenen blijft wanneer je deze aandrukt. Breng nu de eerste rij stenen aan met wederom twee strepen lijm. Maak zo het muurtje in halfsteensverband tot de gewenste hoogte.

Wil je een strak muurtje is het handig als je van te voren een lijntje spant waarlangs je werkt maar voor een speels effect kunnen expres scheef geplaatste stenen juist die extra touch geven. In plaats van standaard bakstenen kan je ook oude of gebroken stenen en tegels gebruiken en er scherven van oude bloempotten tussendoor verwerken.