Verwijderen van de schoorsteen

Verwijderen van de schoorsteen

Verwijderen van de schoorsteen
Met het slopen van een schoorsteen verlicht je niet alleen de constructie van je huis, je boekt er ook een behoorlijke ruimtewinst mee. In een oud huis kan een schoorsteen een uitlaat voor meerdere kachels of een kookplaats zijn geweest en daardoor meer stenen bevatten dan je verwacht. Wanneer je een dergelijke schoorsteen sloopt die tevens door meerdere vloeren laat je het best voor het puin een container komen want met een paar bulky’s ga je het niet redden.

Analyse van de bouwconstructie
Een ouderwetse schoorsteen zit verbonden aan de constructie van het huis. Het is vaak geen op zichzelf staande schacht die je zomaar zonder pardon kan weghalen. Bekijk van te voren of het metselwerk niet verbonden is met draagbalken van de vloeren of steunbalken van het dak. Is dit wel het geval en je twijfelt aan je constructieve kennis haal er dan een vakman bij. Een verzekeringsmaatschappij vergoedt geen schade ontstaan door onvakkundig breekwerk en bovendien stel je jezelf aan onnodig gevaar bloot.

Sloop van de schoorsteen
Begin nooit op een tussenliggende verdieping of beneden. Wanneer de nokbalk van je dak door de schoorsteen gaat begin je bovenop het dak en maakt daarna eerst het gat dicht. Vervolgens kijk je waar de volgende ondersteuning vanuit de gevel of de vloer komt en brengt indien de afstand te groot is stutten aan.

Aandachtspunt: De cement tussen de stenen van oude stenen kan zo verpulverd zijn dat het metselwerk als los zand uit elkaar valt zodra je er een klap met de sloophamer tegenaan geeft. Indien het risico aanwezig is dat de schoorsteen uit zichzelf al in elkaar zakt doe je er verstandig aan om van te voren banden van planken aan te brengen. Zo behoud je zelf de controle over het breekwerk.