De vlotterschakelaar

De vlotterschakelaar

Een vlotter is een apparaat dat wordt gebruikt om het niveau van een vloeistof in een tank te detecteren of te meten. De schakelaar kan worden gebruikt in een pomp, een indicator, een alarm of in andere apparaten, zoals stoomketels, allerlei soorten reservoirs, watertorens, carburateurs, in stortbakken van toiletten, kelderpompen en onderbemalingpompen.

In soorten en maten
Vlotterschakelaars variëren van klein tot groot en kunnen zo simpel zijn als een kwik schakelaar in een scharnierende vlotter of zo complex als een reeks van optische of geleidbare sensoren die afzonderlijke outputs produceren als de vloeistof verschillende niveaus binnen de tank bereikt. Waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van een vlotter is één waarbij een staaf een microschakelaar omzet. Een simpel mechanisme dus.

Werking
Een veel voorkomende toepassing van een vlotterschakelaar is die in putpompen (dompelpompen) en in condenspompen waar de vlotter het stijgende niveau van de vloeistof in de put of tank detecteert. Vervolgens wordt een signaal afgegeven aan een elektrische pomp die op zijn beurt de vloeistof wegpompt tot het vloeistofniveau aanzienlijk is gedaald. Hierna wordt de pomp uitgeschakeld. Vlotters zijn vaak instelbaar en kunnen aanzienlijke hysteresis bevatten. Dat betekent dat het “turn on”-punt (veel) hoger ligt dan het “turn off”-punt. Hierdoor hoeft de pomp minder vaak aan en uit te springen dan een pomp waarbij het “turn off”-punt en “turn on”-punt gelijk aan elkaar zijn. Er zijn ook vlotters die ervoor zorgen dat een vloeistof altijd op het gewenste niveau blijft.

Tweetrapsschakelaars
Sommige vlotters hebben een tweetrapsschakelaar. Een bijbehorende pomp wordt geactiveerd als een vloeistof naar een triggerpunt is gestegen. Het kan zijn dat de pomp niet werkt of dat de vloeistof niet weg kan komen. Als de vloeistof daardoor blijft stijgen zal een tweede fase worden geactiveerd. Deze fase kan inhouden dat de vloeistof op andere manier wordt weggepompt en/of dat een alarm wordt geactiveerd.

Bron afbeelding