Zelf je tuin inrichten, hoe doe je dat?

Zelf je tuin inrichten, hoe doe je dat?

Zelf je tuin inrichten wil iedereen want daardoor bespaar je veel geld. Het  inrichten van je tuin is echter zoveel meer dan het uitkiezen van tuinmeubels. Je hebt veel keus op het gebied van tuinmeubels. Van kant en klare meubels tot hele loungesets die je zelf samen kunt stellen. Het kiezen van de plaats waar je best je tuinmeubelen plaatst kan soms best een uitdaging zijn. Probeer gewoon verschillende plaatsen in de tuin uit. Tuinmeubels kun je onder andere kopen bij een loungeset outlet, dat scheelt ook veel in de kosten.
Heb je groene vingers dan kan je met een goede voorbereiding en een duidelijk stappenplan prima je tuin zelf inrichten.

De inrichting van je tuin is zowel belangrijk voor grote als voor kleinere tuinen. De inrichting bepaald nu eenmaal het uitzicht van je tuin. Dat doe je best van de eerste keer goed. Je wijzigt nu eenmaal niet ieder jaar het uitzicht van je tuin.

Wees bij het zelf inrichten van je tuin niet té ambitieus en kies voor een eenvoudig ontwerp.

Stappenplan voor het zelf inrichten van je tuin:

Verwachtingen: wat verwacht je van je toekomstige tuin? Zet dat eerst op papier en hou daarbij rekening met ieders wensen. Gezinnen met kinderen geven nu eenmaal een andere functie aan hun tuin dan bijvoorbeeld kinderloze gezinnen met huisdieren.

Budget: leg vooraf je budget vast en wijk daar niet van af.

Afmetingen: hou bij de voorbereiding zeker rekening met de afmetingen van je tuin. Zo zal je vlug merken of je wensen wel uitvoerbaar zijn.

Afwisseling: zorg bij de inrichting van je tuin voor voldoende afwisseling. Dat doe je best met het aanleggen van hoogteverschillen. Combineer hoge en lage struiken of begroeiïng en wat dacht je van een pergola? Die zorgt voor maximale privacy en brengt de nodige schaduw in je tuin.

Overzicht:zorg er bij de aanleg voor dat vanuit je woning een zo groot mogelijk overzicht hebt over je tuin.

Terras: voorzie je de aanleg van een terras, kies dan een plaats verder van je woning in plaats van ernaast zoals meestal het geval is. Dat vergroot het overzicht over je tuin en brengt de natuur dichter bij je woon- en leefomgeving.

Rust en ontspanning: zorg ervoor dat je tuin rust uitstraalt. Vergeet bij de inrichting van je tuin dat je niet aan ieders wensen kan voldoen. Bouw je tuin rond maximaal vier basis elementen. Een symmetrisch aangelegde tuin zorgt voor meer afwisseling. in je tuin zorgt voor het noodzakelijk ritme en afwisseling.

Duurzame materialen: bespaar niet op de kwaliteit van de gebruikte materialen en ga voor duurzaamheid. Niet alle materialen zijn geschikt voor iedere tuin.

Zichtlijnen: bepalen het uitzicht van je toekomstige tuin. Kies in een kleinere tuin niet méér dan drie zichtlijnen. Eén zichtlijn in de lengteas maakt je tuin dieper dan hij in werkelijkheid is. Wil je daarentegen een tuin die breder lijkt onderbreek deze zichtlijn dan het gebruik van meerdere elementen.

Terras: zorg bij het betegelen van je terras en/of oprit en tuinpaden voor zoveel mogelijk contrast door de tegels willekeurig te plaatsen.